Szanowni Podlodowcy,

wielu z nas siedząc na lodzie pod koniec sezonu słyszy gdzieś na lądzie dziwne krzyki i nawoływania. Śnieg na lodzie leży, mróz w nocy trzyma, a tu pierwsi wiosenni wędrowcy są z nami – Żurawie. Te majestatyczne ptaki coraz częściej są naszymi sąsiadami – a czy wiecie coś więcej o nich? Przeczytajcie i spójrzcie na piękno tych podniebnych wędrowców:)

Żuraw ma długość ciała: 105-130 cm. Ptak jest większy od bociana o popielatym ubarwieniu z czarną szyją i głową oraz białą szeroką brwią za okiem. Na ciemieniu czerwona plama. Z tyłu ciała zwisa pióropusz wydłużonych i wygiętych piór. W locie przypomina bociana, lecz różni się ubarwieniem i aktywnym sposobem lotu. Żuraw będąc do niedawna ptakiem skrytym i wymagającym odludnych siedlisk, ostatnio kolonizuje tereny w pobliżu człowieka, co przyczynia się do znacznego wzrostu jego liczebności.

pobrane